6 Eylül 2011 Salı

Kadın-Erkek Eşit(siz)liği


Bu aralar karşıma oldukça sık çıkan bir konu var.Kadın-erkek eşitliği.Erkeklerin gözüyle kadın-erkek ayrımı.Aslında bende ayrımlar olduğuna inanırım.Mesela çok basit bir konudan örnek verecek olursam gece geç saatte bir erkeğin dışarıda olmasıyla bir kadının olması aynı değildir.Bana göre erkek dediğinde saatini bilmeli ama işte bizim toplumumuzda kadın kadar göze çarpmaz.
Erkekler bizim toplumumuzun kafa yapısına göre 'ben erkeğim' bilincinde yaparlar tüm eylemlerini.Bunu idrak edip,içinde sindirmiş bir kadın ve bu düşüncedeki bir erkek büyük ihtimalle mutlu olur,yaşantılarına devam eder giderler.Ama taraflardan birisi bu fikre karşıysa siz bakın o zaman kavga gürültüye.
Bu konu hakkında bir türlü uzlaşamayan bir çiftiz bizde.Aslında ben çok iyi bilirim o ayrımları.Erkeklerin kadınlara göre daha geniş bir yaşam stratejisi vardır her zaman,daha rahattırlar.Tabiki bizim toplumumuz üzerinden yazıyorum bunları.Kadınlarsa her zaman ne giydiğine,ne yaptığına,nasıl davrandığına her zaman daha çok dikkat göstermelidir.Buraya kadar sorun yok.Ama bu konuda hiç bir zaman kabul edemeyeceğim etkenlerde yok değil.Şimdi mesela hepinizin karşısına illa ki çıkmış bir konu.Erkek adam aldatır,erkek adam sevdiği kadını bulana kadar her haltı yapar;sonra durulur,erkek adam severde döverde,erkek adam başına buyruk yaşar ama kadın erkeğine bağımlı yaşamalıdır,erkek adam hesap sorar,sordurtmaz vıdı vıdı vıdı.Çok sinir oluyorum arkadaş.Saydıklarımın hepsini tek tek açıklayacağım şimdi.Çünkü ben bu konu hakkındaki düşüncelerimi hiç bir zaman tam olarak açıklayamadım ve şuan bunları açıklayacak imkanı buldum.Yazasım var :) Şimdi ilk örneğime gelelim.Erkek adam aldatır,erkek adam sevdiği kadını bulana kadar her haltı yapar;sonra durulur.Yani yazarken bile sinir oluyorum.Bu nasıl bir mantıktır bana açıklar mısınız ne olur ! Bizim toplumumuzda erkeklerin çoğu eşi olacak insanın ilki olmak ister mesela.Şimdilerde avrupai olsakta büyük bir kısmımız örf adetlere uyan gençler sözde.Tamam kişisel tercihin olabilir,eşinin ilki olmak falan hoş olabilir ama hem bunu isteyip hem örneğimdeki gibi nasıl her haltı yaparsın bunu anlamıyorum.Durulmak nedir Allah aşkına ? Sen eşinin ilki olmak isterken ondan önce bir şeyler yaşadıklarının cinsiyeti bayan değil mi ? Yani bu bilinçteki bir erkeğin eşiyle karşılıklı ilk olmaları gerekmez mi ? Ne konuda olacağını sorarsanız erkeğin eşinde ilk olarak nitelendirip istediği her konuda arkadaşş.Bu düşüncem hiç değişmeyecek...
Erkek adam döverde severde.Bu da önceki örnek gibi içler acısı...Kadına şiddet olmaz,uygulayana zaten ben erkek demem,zavallı derim.Bir şeyler yolunda gitmiyorsa ayrılık olur,boşanmak olur biter,gider.Hem dövüp hem sevip ilişki yürüteceğine inananlar karşınızdaki sizin köleniz değil unutmayın!
Erkek adam başına buyruk yaşar ama kadın erkeğine bağımlı yaşamalıdır,erkek adam hesap sorar,sordurtmaz.Bu düşüncenin mantığını -tabii mantığı varsa- hiç bir zaman anlamayacağım ben.Erkeğin bir ilişkide her istediğini yapıp kadına gelince sen bana bağlısın ben erkeğim gibi söylemlerde bulunması ne büyük saçmalıktır öyle.Evet kadın eşine saygılı olmalı,sadakatli olmalı,üstüne düşeni yapmalıdır.Ama tek taraflısı bir ilişki değil erkeğin tüm ihtiyaç ve isteklerini karşılamak ve bir de kafasına göre davranarak gününü gün etmesinden başka bir şey değildir.Buna boyun eğen hem cinslerimede gıcık olmuyorum değil hani (!)Eşlilik dediğimiz birlikte omuz omuza yürümek,mutlu olmak için değil midir ? Buna boyun eğen hem cinslerimede gıcık olmuyorum değil hani (!)
Okuduğunuz üzere ben kadın-erkek ayrımının bilincindeyim.Eşime karşı üstüme düşen tüm sorumlulukları gayet iyi biliyorum.Eşimde bana karşı her zaman saygılı ve sevgili olduğu sürece hayat yaşanılası olacaktır emin olun ! Karşılıklı anlayış,sevgi,saygı bunu gerektirir.

Her türlü eleştiri ve yorumlarınıza açığım ;)

Sevgiler
Muhalefet ezginin günlüğü :P

4 yorum:

  1. Katılıyorum söylediklerine hele ki şu sıralar gazeteyi,televizyonu her açtığımızda onlarca kadına şiddet haberleri çıkıyorken. Gerçekten rezillik.

    http://kendincee.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Evli bir erkek basina buyruk yasayamaz kadinina bagimli olmalidir, kadinda esine bagimli... Erkek adam kadin dövmez, döverse iste ozaman erkek degildir... Erkek adam aldatmaz, Erkek adam evlenene kadar hic bir halti yapmamali, nasilki kadin sadece kendini evlenecegi esine sakliyorsa erkekte ayni seyi bir kadin icin düsünmeli.... Eger bunlarin tam tersini düsünen bir erkek varsa ben o erkege erkek demem... Hayvanda dememliyiz zira hayvanlara hakaret etmis sayiliriz..

    YanıtlaSil
  3. "Erkek adam aldatır.. " (bunun erkeği kadını kalmadı artık çok ortalıkda duyulmasada bunun duyulmama sebebide birinin "pislik" diye adlandırılıp diğerinin övünülecek birşey gibi anlatılması... artık kadınlarda bu hatayı çok yapıyor.. Erkek yada kadın kim aldatırsa kendine yapar çünkü eskiden gördüğü saygıyı birdaha bulamaz ben çocukluğumda böle birşey yaşadım ve babama taparım.. mükemmeldir ağzından birşey çıksın da yapsın diye bekler eskiden de böyleydi hala böle annemde ona çok aşıktı ki o hatasına kadar .. şimdi barıştılar aradan yıllar geçti dahada geçicek.. ama biz hiçbirzaman annemi değil "bizi" aldatmasını unutamıycaz bu şiddettede aynı öyle birşey yaşamasamda bilincli bir insan anne yada baba olsun farketmez eşini ve çocuklarını ne aldatır ne döver nede saygısız davranır.. çünkü bunu sadece eşine değil çocuklarınada yapıyorsun ! bu sebeple eşine karşı sabrın kalmadıysa yada sevgin kalmadıysa şiddet veya 3. kişileri araya koymadan önce eşin için duramıyorsan bile çocukların için durucaksın! peki bunu kime anlatıyoruz.. Havaya... önce bir her gazeteyi elimize aldığımızda kocası tarafından öldürülen kadınları okumayalım :)

    YanıtlaSil
  4. sadece evli olmak değil, biriyle çift olmak, ilişkisi olmakta bir kadının-erkeğin başına buyruk davranmamasını gerektirir. Bu kuraldan ziyade saygıdır.
    Yukarda yazdığın erkek adam yapar klişelerinden hiççbirine katılmıyorum, çok şükür çevremdeki erkeklerde böyle değil. Böyle bir erkeklede karşılaşınca arkaya bakmadan uzaklaşılmalı bence o ortamdan, o kişiden :)
    Erkekleri yetiştiren, bu hale getiren kişilerde kadınlar, bu çok acı. kendi dayak yemiş, oğlu gelinini dövdüğünde olsun beni de kocam dövmüştü derler, ya da kadınlar aldatan erkeğe 2. şans verirler, ya da gözüm görmüyor ne yaparsa yapsın derler. Böyle böyle göz yumulan erkeklerde elinden geleni ardına koymazlar.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Ezginin Günlüğü için çok değerli , iyiki varsınız ;)