21 Aralık 2011 Çarşamba

Türkiye Kaybetti 'ATATÜRK' Marka Oluyor .....


Türkiye, İngiltere'deki girişimciye karşı açtığı davayı kaybetti.
Atatürk'ü İngiltere'de marka olarak tescilleyen bir girişimci hakkında dava açan Türkiye, "Bu isimle pek çok ürün olduğu" gerekçesiyle davayı kaybetti. Atatürk markalı ürünler çok yakında raflarda olacak.
Taraf Gazetesi’nin haberine göre Türkiye’de yasalarla korunan “Atatürk” ismi AB ülkelerinde artık marka olarak kullanılabilecek. İngiliz asıllı Müslüman olan Muhammed Sujah Jioher Yaqub, Atatürk ismini 5 Ekim 2005’ten itibaren AB markası olarak tüm üye ülkelerde geçerli olmak üzere tescil ettirdi. Türkiye ise bu duruma karşı çıkarak dava açtı. Türkiye savunmasında “Atatürk ismini Mustafa Kemal’in kız kardeşi bile kullanamadı. Bu nedenle ‘Atatürk’ soyadı diğer liderlerin isimlerinden farklıdır. Bunu marka olarak kimse kullanamaz” dedi. Ancak Türkiye davayı kaybetti. Atatürk isminin patentini alan Yaqub, AB ülkelerinde bu markayla artık giyecek, temizlik maddesi, alkolsüz içecek, ayakkabı, ilaç ve giysi üretebilecek.

ATATÜRK TİCARİ MARKA...
Türkiye, AB İçpazarda Uyumlaştırma Ofisi’ne (OHİM) başvurarak tescilin iptal edilmesi için dava açmıştı. Açılan davada savunma yapan Türkiye, Atatürk isminin marka olarak kullanılamayacağını mahkemeye bildirdi. Ancak AB yasalarına göre ünlü kişilerin isimleri eğer tescillenmemişse kişiler tarafından marka olarak kullanılabiliyor. Türkiye’nin savunması üzerine harekete geçen marka sahibi Muhammed Sujah Jioher Yaqub’un avukatları savunma yazmak için Türkiye’de araştırma yapmaya başladı. “Atatürk” isminin birçok yerde kullanıldığını fark eden avukatlar yaptığı savunmada “Atatürk ismi Türkiye’de birçok yerde kullanılıyor. Bunların başında ‘Atatürk Orman Çiftliği’ geliyor. Bu arada ticari ürünler üretiliyor. Bunun yanında Kapalıçarşı’da üzerinde Atatürk ismi yazan birçok ürün satılıyor. Aynı zamanda arabaların üzeri ve elbiselerin üzerinde de Atatürk ismi yer alıyor” dedi.

ATATÜRK MARKASI RAFLARDA OLACAK !
Bu savunmanın üzerine kararını açıklayan mahkeme Türkiye’yi haksız buldu ve “Atatürk” isminin patentini İngiliz asıllı Müslüman olan Muhammed Sujah Jioher Yaqub’a verdi. Yaqub’un “Atatürk” markasıyla kurduğu şirkette ise bir birinden değişik ürünler üretilebiliyor. Yaqup tüm AB ülkelerinde bu markayla artık giyecek, temizlik maddesi, alkolsüz içecek, ayakkabı, ilaç ve giysi üretebilecek.

TÜRKİYE MARKA BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR...
Patent davasıyla ilgili Taraf’a konuşan Patent Marka ve Danışmanlık Şirketi avukatlarından Abdurrahim Ayaz “Türkiye bu aşamadan sonra mahkeme kararını temyiz edebilir. Ancak bir üst mahkemede sonuç değişmeyecektir. Eğer Atatürk isminin patentini alan kişi beş yıl süreyle bir şey üretmez ise marka sahipliğini kaybeder. Bu süreçte Türkiye yeniden marka başvurusunda bulunup Atatürk markasını tescilleyebilir” dedi.

Türkiye Prodi’yi tescillemişti
Türkiye markanın iptali için yaptığı başvuruda Atatürk’ün devlet başkanı olduğunu ve bu ismin marka olarak kullanılmayacağını söylemişti. Ancak Türkiye’de de devlet başkanları ve önemli şahsiyetlerin isimleri marka olarak kullanılıyor. Bunların başında tescili Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen “Romano Prodi” markası geliyor. Ramono Prodi, eski İtalya Başbakanı ve aynı zamanda önemli politikacılarından.

 -Alıntıdır.-

Bu haberi gördüm sabah.Bu kadarda olmaz dedirtti.Aynı iğrençliği Türkiye'ninde yaptığını görünce bir kez daha bu kadar olmaz dedim...Sanki koskoca dünyada başka isimler bulamıyorlar.Herkes netten,ordan,burdan Türklük için savaşıyor güya ama boş hepsi boş...Vay halimize.kimbilir daha ne günler göreceğiz....

2 yorum:

  1. Aynı şeyi bizimkiler de yapmış zamanında şimdi millete hangi yüzle yapmayın etmeyin diyebilirsin ki :/

    YanıtlaSil
  2. Rezillikten başka bir şey değil

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Ezginin Günlüğü için çok değerli , iyiki varsınız ;)